• Voorlezen & workshop

  Als ik op schoolbezoek kom dan lees ik voor uit een extra groot boek van 'Fred, het (heel erg eigenwijze) hert', waarop de hele klas de plaatjes goed kan zien. Fred het hert is het vaak niet eens met de schrijver en wil zelf bepalen wat er gebeurt. Dit, door de Vlaamsche Jeugdjury bekroonde, boek stelt op heel begrijpelijke wijze vragen over wat een verhaal eigenlijk is. Kan alles in een verhaal?

   

  DE WORKSHOP

   

  Na het voorlezen laat ik een paar bladzijden uit hetzelfde boek zien waarop te zien is hoe Fred uit het bos springt maar nu met een ander vervolg: Fred zit opeens op de maan! Hoe kan dat nou? Er is een bladzij weg! Hoe is Fred op de maan terecht gekomen? Dat gaan de kinderen in de klas nu zelf bedenken. Ze gaan de ontbrekende bladzij tekenen. Ik fotografeer alle tekeningen en zet die in een PDF die ik later aan de school opstuur. In de PDF kunnen de kinderen op het digibord zien hoe Fred uit het bos springt gevolgd door al hun eigen tekeningen waarop te zien is hoe hij op de maan komt. Het eindigt met Fred op de maan. Zo is hun tekening onderdeel van een echt verhaal geworden. Dit is een hele simpele manier om over een verhaallijn na te denken. Deze workshop duurt ongeveer een uur en is geschikt voor groep 1&2, in een hele simpele versie, maar ook voor groep 3&4 waar we iets meer ingaan op de vraag 'hoe maak je een verhaal'. Benodigdheden; tekenspullen en A4 papier. Als er nog tijd voor is lees ik een verhaal voor bij een animatie die ik van mijn prentenboek 'Fred kan niet slapen' heb gemaakt.

  Reserveer een workshop met voorlezen

  Pépé Smit kan in jouw klas komen voorlezen en een workshop geven. Neem contact op met de Schrijverscentrale en bekijk de mogelijkheden. Voor overige vragen, neem contact op via deze website.

All Posts
×