- MAAK JE EIGEN BOEK!
Ja jongens en meisjes, wie de pen heeft is de BAAS. Niet van het hele land, maar wel van het verhaal dat hij maakt. Laten we dus maar gauw beginnen. Wat heb je nodig? Weinig. Niet eens een stopcontact!
1. Een pen
2. papier
3. Een idee*
* Als je geen idee hebt kun je ook gewoon beginnen met “Er was eens”, en dan gewoon doorschrijven om daarna te kijken of het misschien een verhaal is geworden!
Laten we even zeggen dat je wel een idee hebt. Dat kan ALLES zijn. Je kunt het zo raar niet bedenken of het kan. Je kunt ook een bestaand verhaal nemen en dat een beetje veranderen. Dan heb je ook al snel iets leuks. Bijvoorbeeld het sprookje van Roodkapje, maar dan met een konijn en een vampier. Of sneeuwwitje maar dan met een uitgekauwd stukje kauwgom en dat het zich op de maan afspeelt, of onder je bed.
Nou ja, ik bedoel maar: alles mag!
Als je het verhaal hebt opgeschreven ga je bedenken wat voor een soort verhaal of boek het moet worden. Je kan uit heel veel dingen kiezen en het is een goed idee om iets te kiezen dat bij je verhaal past. Als het een lang verhaal met veel woorden is dan kan je er misschien het beste een leesboek van maken, met hier en daar een getekend plaatje. Als het een verhaal met weinig woorden is kan je een prentenboek maken (het boek van Fred is ook een prentenboek). Maar je kan nog veel meer bedenken. Hier zijn voorbeelden van soorten boeken:
Een prentenboek
Een boek met één of twee zinnen en vooral veel tekeningen. Leuk als je veel van tekenen houdt. Je kan ook een boek helemaal zonder woorden maken en het hele verhaal met plaatjes vertellen.
Een leesboek
Een leesboek is leuk als je veel van schrijven houdt. Je kan er tekeningen bij doen maar misschien wil je wel dat de lezer de plaatjes er zelf bij denkt.
Een stripboek
Bij een stripboek is het handig dat je goed nadenkt over wat je wilt laten zien. En wat belangrijk is om het verhaal duidelijk te maken. Als je alle zinnen van je verhaal moet gaan tekenen ben je in het bejaardenhuis nog niet klaar. Bovendien wordt het dan misschien wel saai. Denk dus eerst goed na over hoe lang je verhaal wordt. Sommige zinnen kun je boven of onderin je stripplaatje zetten maar je kan je stripfiguren ook laten praten of denken met praat of denkballonen. In een stripboek zitten vaak mopjes dus als jij goed bent in grappen verzinnen is een stripboek wel wat voor jou. Hoewel, een door en door zielig stripboek lijkt me ook wel wat!
Je kan ook een heel nieuw soort boek bedenken. Of alles door elkaar gooien (ik bedoel de boekstijlen, niet de spullen in je huis). Het belangrijkste is dat je moet doen wat je zelf leuk lijkt. Je kan het natuurlijk ook doen omdat je er heel erg rijk van wil worden. Die kans is niet zo groot maar zo nu en dan wordt er wel eens iemand heel beroemd en rijk met een boek, zoals de vrouw die Harry Potter heeft geschreven. Die was eerst heel arm, ze schreef het in een café waar ze één kopje thee kon kopen om de hele dag mee te doen. En nu kan ze alle café’s van de hele wereld kopen. En een zwembad vol thee en een olifant voor in de tuin. Nou ja, het kan dus wel maar ik zou er niet te veel op rekenen. Bovendien maakt die olifant je elke ochtend heel vroeg wakker met dat getrompetter.
Goed, over het schrijven hebben we het nu gehad. Nu ga je de plaatjes maken als je tenminste voor een verhaal met plaatjes hebt gekozen. Je hebt vast wel stiften en potloden. Daar kan je al een heleboel mee.
Met potloden (vooral als het niet hele slechte zijn) kan je mooie zachte tekeningen maken. Met stift kan je weer feller tekenen maar het wordt wel een beetje vermoeiend als je grote stukken wil inkleuren.
Als je een nerd bent doe je alles op de computer!
Ik hou zelf erg van gouache. Dat is een duur woord voor plakkaatverf. En het is ook duurder dan plakkaatverf. Maar het werkt heel fijn en je kan er lekker met je vingers in. Ik heb Fred ook met gouache gemaakt. Eerst heb ik met potlood een schets gemaakt en dan met een penseel en af en toe een vinger (boomtoppen!) daar overheen geschilderd. Het grote voordeel van deze verf is dat je het altijd weer uit je kleren kan wassen. Dat vinden je ouders ook fijn.
Klodderen maar!
Je kan ook met een watervaste pen tekenen en het dan met aquarel verf inkleuren. Dat is een duur woord voor dure waterverf. Maar met goede waterverf gaat het ook. Dan krijg je harde zwarte lijnen met waterige kleuren. Mooi!
Of vetkrijt en waterverf, dat wordt heel gek want de waterverf blijft niet zitten waar het vetkrijt zit. Artistiek!
En als je niks hebt van al die spullen dan teken je het met een oud potloodje.
Fred en het IETS
Het nieuwste boek van Fred!
Op een dag wordt Fred wakker met een gek gevoel. Hij heeft helemaal nergens zin in en kruipt het liefst weer onder zijn geruite dekentje. Zit er soms iets op zijn rug? Fred probeert er samen met Uil en Konijn achter te komen, maar zij kunnen ook niets vinden. Het wordt een hele zoektocht, gelukkig blijkt het pootje van Konijn iets heel bijzonders te kunnen.
'Fred en het IETS' ligt vanaf half september 2023 in de boekhandel!
Fred en de (bijna mislukte) verjaardag
Fred komt er bij toeval achter dat Anton de Boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje, Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Fred vindt het wel een beetje zielig voor die oude brompot en gaat op zoek naar een kadootje. Het wordt een verjaardag om nooit te vergeten.
Fred en de rare vogel
In dit verhaal loopt Fred een rare vogel tegen het lijf, eentje die nog wat opvoeding gebruiken kan, want er komen wel heel rare woorden uit zijn bekje.
'Fred en de rare vogel' ligt vanaf 1 april 2020 in de boekhandel!
Fred zoekt vriend
Fred voelt het al als hij wakker wordt: hij heeft geen zin in alleen, hij heeft zin in samen. Jammer genoeg heeft niemand tijd voor hem. Fred vindt het maar een stomme dag, totdat hij slak Piet ontmoet, die hij al snel tot zijn allerbeste vriend bombardeert. Maar zijn Piet en Fred wel zulke geschikte vrienden voor elkaar?
Fred wil ook naar school
En nu wil Fred ook nog eens naar school! Als hij in zijn bos een verdwaald meisje aantreft, komt Fred erachter dat je op een school van alles kunt leren. Dat wil hij ook! Met een list smokkelt het meisje Fred de klas in. Daar loopt het natuurlijk al snel uit de hand.
Fred het (heel erg eigenwijze) hert
FRED het hert vraagt zich af waarom hij eigenlijk in een bos woont. En wat is het voor een onzin dat hij geen schoenen draagt of handen heeft? Fred steekt niet onder stoelen of banken wat hij wil. Hij laat zich niet zomaar tekenen en een verhaal insturen. Daar is hij veel te eigenwijs voor.
Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees
Evert-Jan is een poepvlieg met een probleem: hij houdt niet van vies. Terwijl zijn wilde broertjes en zusje Rob, Bob en Pop vrolijk poep met appelmoes eten, gaat Evert-Jan liever naar de badkamer om zijn haar in een perfecte scheiding te kammen. Het loopt uit de hand als de hele familie in het plantsoen uit eten gaat.
Fred kan niet slapen
Fred het hert weet wat hij wil. In zijn eerste prentenboek waren dat handen, en die kreeg hij ook van zijn schepper Pépé Smit. In dit nieuwe boek komen die handen goed van pas, al gaat het even helemaal mis als Fred op bezoek gaat bij Anton de knorrige boswachter.
Pluis is het zat
Pluis het konijn weigert nog langer met zich te laten sollen als een tam huisdier. Ze springt het raam uit, het avontuur tegemoet. En zelfs de wilde dieren blijken dan onder de indruk van haar moed.
MINI-versie!
Fred het (heel erg eigenwijze) hert
Fred het (heel erg eigenwijze) hert is er nu ook in schattige mini-versie (13,5 X 11 CM)! In dit boek vraagt Fred het Hert zich af waarom hij eigenlijk in een bos woont. En wat is het voor onzin dat hij geen schoenen draagt of handen heeft? Fred steekt niet onder stoelen of banken wat hij wil.